luni, 24 ianuarie 2011

Referat: Cuore de Edmondo de Amicis

CUORE
Inima de copil
De Edmondo de Amicis


Această carte este istoria unui an de scoală scrisă de un elev de clasa a III-a a unei şcoli din Italia.
Acest copil işi nota într-un caiet în fiecare zi tot ce vedea şi simtea el, ţinea un jurnal personal după care tatăl lui la sfârşitul anului a scris o carte .
Cartea este împărţită pe luni şi zile.
Prima povestire începe pe 17 octombrie , zi în care incepea şcoala. Enrico începe anul şcolar la şcoala Baretti unde mama lui îl înscrie în clasa a III-a. Copilului îi era teamă de noul profesor, pentru că la ei în fiecare an se schimba profesorul.Frica copilului a fost neîntemeiată deoarece noul professor era un om bun .
În una din zilele care au urmat s-a petrecut următoarea întâmplare: un copil de clasa a II a a salvat un copil din clasa I-a care era să fie călcat de un automobil .El nu a reuşit să se mai salveze a fost călcat pe picior şi a ajuns la spital .
Deşi începuse anul şcolar, în clasa a venit un nou coleg dintr-o altă localitate din Italia
În clasa lui deşi începuse anul scolar a venit un copil nou dintr-o altă localitate din Italia.Din toata clasa, Enrico îl place foarte mult pe Derossi care este cel mai destept din clasă, pe Garrone care este mai mare decât restul elevilor pentru că a fost 2 ani bolnav,pe Coretti, al cărui tată este negustor de lemne .Garrone era un foarte bun coleg, el lua apărarea celor mai mici şi neajutoraţi.
La sfârşitul fiecărei luni, profesorul le spunea câte o istorioară. Prima s-a numit Micul Patriot şi era vorba despre un copil vândut de părinţi unor circari . Aceştia l-au bătut, l-au înfometat, însă copilul a reuşit să scape . Pe vaporul cu care se întorcea acasa a întâlnit oameni darnici care i-au dat bani de pomană . Apoi acei oameni s-au îmbătat şi au vorbit urât şi de rău despre ţara lui Italia . Copilul s-a supărat foarte tare şi le-a dat banii spunându-le că nu primeşte de pomană de la cei care îi ponegresc ţara .
Luna Noiembrie începe cu povestea unui mic coşar care a pierdut banii pentru care muncise şi fiindu-i frică să se întoarcă acasă cu mina goală s-a oprit în faţa unei şcoli de fete plângând amarnic . Fetele au ieşit în pauză şi au strâns bani să-l ajute .
O altă întâmplare din această lună a fost aceea când fiul unui om bogat Carol Nobis l-a jignit pe un coleg sărac Betti făcându-i tatăl calic.Tatăl lui Carol l-a auzit şi l-a pus pe fiul lui să-şi ceară iertare ,iar el i-a strâns mâna lui Betti.

Petru continuarea referatului trimiteti un SMS cu mesajul: BIG 4335335 la numarul de telefon 1395. In maxim 2 minute operatorul nostru iti va trimite un lick prin care sa download-ezi referatul complet. Pret cu TVA: 1.40 Euro. Aveti grija la apatiul dintre BIG si 4335335!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu